Garoafa (Dianthus caryophyllus) este o plantă erbacee aparținînd familiei Caryophyllaceae. Tulpina ajunge la 60 cm - 1 metru înălțime (deşi majoritatea varietăţilor cultivate în grădină sau în ghiveci ajung la 25-50 cm), are frunzele înguste și ascuțite dispuse în opoziție și flori ce pot avea o gamă amplă de culori. Numele genului provine de la denumirea grecească (dianthus) a florii lui Zeus (sau floare divină): Dios = Zeus şi antos = floare. După cum probabil v-aţi dat deja seama, garoafa are origine mediteraneeană, dar s-a răspîndit în atît în Europa cît şi în Asia. Genul cuprinde peste 200 de specii.

Garoafa se înmulţeşte sexuat (prin seminţe), iar data semănatului diferă de la o specie la alta: garoafa Chabaud se seamănă în primele două luni ale anului în sere sau în răsadniţe, în timp ce garoafele chinezeşti se seamănă în martie în lădiţe aflate în solarii încălzite, răsadniţe temperate sau în sere.

Garoafa are frunze ascuţite, lanceolate, de culoare gri-verzui, asezate de-a lungul tulpinii. Florile pot fi simple sau duble, de mai multe culori. În funcţie de specie, garoafele înfloresc anual, de două ori pe an sau încontinuu. Ele înfloresc mai ales în perioadele cu temperaturi scăzute ale anului, la începutul iernii. Unele specii sau hibrizi de garoafe nu au parfum, dar au o mare varietate de culori.

Dianthus chinensis (garoafa chinezească) are tulpina ramificată cu înălţimea pînă la 45 cm., frunzele sînt liniare, sesile de culoare verde-albăstrui. Florile ajung la 8 cm în diametru, sînt simple sau involte şi au culori diferite, nu au miros. Înfloresc de la sfîrşitul lunii mai pînă toamna tîrziu.

Despre Dianthus chinensis var hedewigii se spune că e cea mai frumoasa varietate a acestei specii: înălţimea plantelor ajunge la 15-28 cm. (în funcţie de condiţiile de mediu asigurate), plantele sînt bine ramificate chiar de la bază, frunzele sînt verzi la început dar ajung să aibă o culoare verde-cenuşiu.

Dianthus chinensis imperialis este o varietate de garoafe scunde (10-18 cm). Are flori de 5-7 cm în diametru colorate diferit cu înflorire continuă.

Dianthus caryphyllus are tulpinile puternic ramificate de la bază, frunze liniare, înflorire remontantă şi flori mirositoare. Soiul Chabaud (garoafa de vară) este cel mai cultivat, înfloreşte timpuriu şi are flori mari.

Dianthus superbus (garoafa de munte) este o plantă cu frunze lanceolate, cu flori plăcut mirositoare, albe sau roz, cu peri purpurii.

Despre noi
Cum cumpar
Cum platesc
Termeni si conditii
Contact
Cautare avansata
Contul meu
Inregistrare
Conectare
Drepturi de autor 2009 - Sonea Elena
Realizat de Supravirtual SRL
Supravirtual's Joomla directory: components, modules and plugins
Sitemap