Orhideele (Orchidaceae) formează cea mai diversificată şi mai răspîndită familie de plante superioade, face parte din cadrul monocotiledonatelor şi conţine 900 de genuri, peste 30 de mii de specii şi peste 200 de mii de hibrizi. Pe vremuri doar persoanele bogate deţineau şi îngrijeau orhidee, dar între timp (prima încercare de creşetere a orhideelor s-a făcut pe la mijlocul anulor 1700) s-au făcut progrese în ce priveşte înmulţirea şi îngrijirea acestora. Multe dintre orhidee sînt uşor de crescut pentru că sînt destul de rezistente şi pot supravieţui mulţi ani în ghivece cu îngrijire corespunzătoare.

Cele mai multe specii de orhidee cresc în zonele tropicale şi subtropicale, dar tocmai rezistenţa lor le face să fie găsite în orice mediu din lume, inclusiv în România: plantele cunoscute sub numele de Papucul Doamnei (Cypripeidum calceolus) şi Sîngele Voinicului (Nigritella rubra, nigra) sînt orhidee celebre. Multe dintre orhideele de apartament sînt epifite, adică acele plante care în mediul natural cresc în scorburile arborilor sau pe arbori. Litofitele sînt orhideele care cresc pe stînci, dar plantele care se găsesc de obicei în mediul natural al zonelor temperate sînt în general terestre (cresc pe sol).

Frunzele orhideelor sînt de obicei verzi, dar unele specii sau hibrizi au frunze frumoase cu diverse marmoraţii. Florile orhideelor sînt disponibile într-o mare varietate de culori: albe, galbene, albastre, portocalii, roşii, etc. Unele flori sînt dungate sau au pete de culoare. În funcţie de specie florile supravieţuiesc de la o săptămînă la 4 luni după apariţie.

Mirosul orhideelor variază şi el în funcţie de specie şi gen: multe nu au miros, altele au mirosuri placute: scorţişoară, cocos, ciocolată, lămîie sau portocale. Unele dintre ele au chiar miros de carne putrezită. Vanilia folosită în comerţ este extrasă din special de orhidee Vanilla planifolia, originară din Mexic. Aceasta este o orhidee tropicală care poate deveni imensă în dimensiuni. Unele tipuri de orhidee pot creşte pînă la 20 de metri în lungime.

După modul în care cresc orhideele ele se împart în două grupe:

  • cele care cresc dintr-o tulpină şi îşi dezvoltă rădăcina la baza acestuia. Frunzele cresc împrejurul tulpinei, iar florile în mijlocul frunzelor. Acest fel de dezvoltare al orhideelor se numeşte monopodial, două exemple de orhidee sînt Vanda şi Phalaenopsis.
  • alte orhidee au mai mult de o tijă (tulpina). După ce tija s-a dezvoltat suficient la baza ei mai apar altele noi. Rădăcinile cresc la bazele tijelor respective, iar florile pot apărea împrejurul tijelor (în vîrf, lateral şi la bază). Acest mod de dezvoltare se numeşte sympodial, cîteva exemple sînt Dendrobium, Cattleya şi Paphiopedilum.

Cea mai comună metodă de înmulţire este asexuată (prin separarea vlăstarilor de planta mamă). La unele specii de orhidee pot forma vlăstari pe tija florală după căderea florilor, ei se pot separa în momentul în care sînt suficient de dezvoltaţi şi au rădăcini mai lungi de 8-10 cm. Vlăstarii se plantează în substrat pămînt.

Metoda de înmulţire industrală se face în vitro şi se face doar în condiţiile unor laboratoare performante.

Cele mai populare genuri de orhidee cultivate şi îngrijite ca plante de apartament sînt Cattleyas spp., Phalaenopsis spp., Paphiopedilums spp. si Oncidiums spp.

Despre noi
Cum cumpar
Cum platesc
Termeni si conditii
Contact
Cautare avansata
Contul meu
Inregistrare
Conectare
Drepturi de autor 2009 - Sonea Elena
Realizat de Supravirtual SRL
Supravirtual's Joomla directory: components, modules and plugins
Sitemap