Rosa L. (numele oficial al trandafirului) este un gen de plante ornamentale perene din familia Rosaceae originar din regiunile subtropicale şi continentale ale emisferei nordice. Genul cuprinde peste 200 de specii de arbuşti erecţi, deseori spinoşi, şi cîteva zeci de mii se soiuri cu diferite culori începînd de la roşu (cel mai vechi soi), continuînd cu roz, galben, mov şi multe altele. Frecvent se obţin combinaţii unice, frumoase şi variate, iar frumuseţea culorilor este completată la unele specii şi de parfumul inconfundabil.

Planta obişnuită are tulpina acoperită cu spini, care poate fi căţărătoare sau tîrîtoare, cu înălţime variabilă în funcţie de soi (0,5 - 4 metri) şi fructul ca măceşele trandafirului sălbatic (Rosa canina) care creşte în formă de tufişuri în regiunile aride cu soluri calcaroase. Adică fructul este cărnos este urceolat sau sferic, cu multe ovare, stilul cu stigmatul capitat. Frunzele pot fi caduce sau persistente, sînt alterne, imparipenat compuse, cu peste 11 foliole, rar simple, însoţite de stipele. Florile au 5 sepale, 5 petale şi un număr mare de stamine şi stile. Ele pot fi pauciforme, solitare, umbeliforme sau dispuse în raceme umbeliforme şi au un spectru variat de culori.

Trandafirul se înmulţeşte pe cale sexuată (seminţe) cît şi pe cale asexuată (altoire, butaşi, marcotaj, drajoini) în locuri cu mult soare. El preferă soluri bine drenate, cu textură lutoasă şi permeabilă, nu sînt favorabile solurile acide şi nici cele cu tendinţă accentuată spre reacţie alcalină.

Despre noi
Cum cumpar
Cum platesc
Termeni si conditii
Contact
Cautare avansata
Contul meu
Inregistrare
Conectare
Drepturi de autor 2009 - Sonea Elena
Realizat de Supravirtual SRL
Supravirtual's Joomla directory: components, modules and plugins
Sitemap