Calele (Zantedeschia) reprezintă un gen de plante erbacee din familia Araceae, originare din Africa de Sud la nord de Malawi şi trăiesc în zonele mlăştinoase. Este o plantă decorativă cu frunze mari în formă de săgeată şi una dintre frunze răsucită în formă de comet, înconjurînd inflorescenţa. Genul poartă numele botanistului şi fiziologului Giovanni Zantedeschi (1773-1846).

Calele se pot înmulţi pe cale sexuată (prin seminţe - este un proces dificil), dar şi pe cale asexuată, în momentul replantării prelevînd vlăstarele laterale, dezvoltate în jurul rizomului. După tăiere vlăstarele se plantează în ghivece cu compost suficient de mare pentru plantele adulte.

Speciile de Zantedeschia sînt otrăvitoare datorită oxalatului de calciu prezent în ele. Toate părţile plantei sînt toxice, iar atunci cînd sînt consumate produc iritaţii cu inflamarea cavităţii bucale şi a gîtului, diare acută şi stări de vomă. Cu toate acestea, frunzele plantei sînt gătite şi consumate în unele cazuri.

Zantedeschia aethiopica este specia cea mai cunoscută: are rizomi scurţi şi riguroşi, din care pornesc frunzele mari, lungi de 45 cm şi late de 25 cm, susţinute de peţioli lungi şi cărnoşi. Flunzele sînt colorate verde închis strălucitor, deosebit de frumoase. Între sfîrşitul iernii şi începutul verii apare penduculul floral care susţine o barctee mare, lungă de 15-25 cm, colorată alb-crem şi un spadix galben-auriu. Tulpina florală este riguroasă, înaltă de 50-100 cm care poartă în vîrf inflorescenţa alcătuită dintr-un spadice cilindric şi o spată albă. Planta creşte în tufe bogată în frunze şi flori de eleganţă unică.

Zantedeschia albomaculata formează un manunchi de frunze sagitate, lungi de pînă 45 cm, colorate verde strălucitor cu pete translucide albe-argintii. Frunza are formă lanceolat-sagitată cu vîrful ascuţit ce prezintă numeroase pete albe circulare. Florile apar în timpul berii, au o formă apropiată de aceea a unei pîlniişi sînt formate dintr-o bractee tubulară în culori variate, de la alb la galben-crem, cu un col roşu care acoperă spadixul alb. Spata florală este mai mică, albă cu irizaţii verzui la bază. Cala are şi tubercul.

Zantedeschia elliottiana are o înălţime de 60-90 cm, prezintă tubercul, frunze ovale în formă de inimă, verzi punctate cu alb şi flori spectaculoase cu spata colorată galben-auriu, roz, violet.

Zantedeschia rehmanii are frunzele verzi, lanceolate cu spata de culoare roz, violet. Frunzele sînt frecvent împestriţate cu alb, înguste şi sagitate, lungi de 25-30 cm. Are flori în formă de pîlnie, lungi de 10-13 cm, care înfloresc din aprilie pînă în iunie, bracteea variază de la roz palid la roşu, spadixul central este crem-alb. Cala are şi tubercul.

Despre noi
Cum cumpar
Cum platesc
Termeni si conditii
Contact
Cautare avansata
Contul meu
Inregistrare
Conectare
Drepturi de autor 2009 - Sonea Elena
Realizat de Supravirtual SRL
Supravirtual's Joomla directory: components, modules and plugins
Sitemap